Hemkomsten

En terrier är en terrier. Här vägrar Zoi att gå. Redan som valp var hon envis men mycket tillgiven och kärleksfull.

Zoi är bara i korgen på dagtid. På natten sover hon i min säng.

Fredagen den 8 oktober 2010

Äntligen kom då vår efterlängtade valp. Det var en igenmulen höstdag, dock inga hotande regnmoln.
Valpen skulle heta Zoi som betyder "livet" på grekiska. Hon föddes fredagen den trettonde augusti klockan 8.30. Inom astrologin har hon sitt soltecken i Lejonet och ascendenten i Jungfrun.

Redan dagen innan hade jag förberett valpens hemkomst. Sonen och jag bytte tillfälligt rum.
Jag skruvade av benen på enkelsängen så den blev lägre. Ett kompostgaller fick skärma av dörröppningen till vardagsrummet. Bredvid min sovplats ställde jag Zois bädd. På golvet hade jag lagt ut tidningspapper. Hon skulle få vara mest i denna del av rummet den första tiden.

Direkt efter ankomsten fick Zoi bekanta sig med rummet. Till en början var hon avvaktande mot oss men efter en stund skuttade hon fram till sonen.
Zoi vägrade att äta på hela dagen. Hon drack sparsamt. Jag misstänkte att det berodde på omställningen. Separationen från syskon och mamma. Annars var hon pigg som busade och hoppade runt.

Vi tog det lugnt första dagen för att Zoi skulle acklimatisera sig i hemmet. När kvällen kom vägrade hon sova i sin korg! Hon ville upp till mig i min säng. Flera gånger försökte jag vara bestämd. Men tröttheten tog överhand. Till slut lyfte jag upp henne  och sa: "Men bara för i natt. Nöjd rullade hon ihop sig som en liten boll och tryckte sig tätt intill mig.

Mina planer var att låta vovven sova i sin bädd oavsett om hon gnällde. Jag var väl förberedd att det skulle bli mycket gnäll första nätterna. Jag lovade att inte ge vika så det slutade med att hon sov bredvid mig. När hon somnat la jag ner henne i den ombonade hundkorgen. 

HÅLL VOVVEN BORTA FRÅN STORA BESTAR.

SKÅDA INTE EN GIVEN HÄST I MUNNEN.

ATT BADA HÅLLER PÄLSEN FIN.

VIKTIGT 
Många undrar hur lång livslängd en yorkshireterrier har. I genomsnitt lever den mellan 13- 15 år.
Men då är det du som hundägare som bär det största ansvaret. Det är oerhört viktigt att du har en bra veterinär som du känner förtroende för. Hunden ska ju regelbundet ha sina vaccinationer. Du ska även hålla  koll på skador och eventuella sjukdomar som kan uppstå. Om en valp blir magsjuk kan den lätt förlora vätska. Var vaksam så den inte stoppar i sig från marken eller något i hemmet. Den kan sätta i halsen. Små tallkottar ute kan lätt försvinna i valpens mun. En legobit eller medicin som du tappat på golvet kan slinka in.  Naturligtvis ska din hund få bra kost och ha vårdande produkter. Då minimeras risken att valpen får onödiga allergier som leder till tidig medicinering med biverkningar precis som hos oss människor. Ju mindre man kan undvika läkemedel desto bättre.  Glöm inte bort att ge den det viktigaste; din tid och kärlek. Då får du en lycklig hund.

ATT ÅNGRA VALPKÖPET 

Det finns många anledningar varför en annan hundägare säljer sin valp vidare. En valp är tidskrävande. Kanske betyder det att man inte haft stöd eller rätt information om valpen. Den kan även komma från en oseriös uppfödare där valpen sålts iväg alldeles för tidigt och av det skälet blivit otrygg. Valpen kan ha osynliga defekter och man vill snabbt bli av med den, därför säljs den billigare. I fall du tänkt köpa en hund enbart för att den är billig råder jag dig att redan nu att avstå. I slutändan kan det bli dyrt om det visar sig att du måste tillkalla proffshjälp som hundpsykolog eller veterinär för att valpen odlat fram fysiska och psykiska problem. Om du köper en valp från en annan hundägare hör dig för ordentligt och be att få kontakt med den tidigare uppfödaren. Helt naturligt hoppas man att det finns intyg från veterinär och annan information om hundens bakgrund. 

VÄDERKÄNSLIGHET 
T
änk på att inte utsätta din hund för hög värme de extremt varma sommardagarna. En hund svettas inte på samma sätt som vi och kan lätt bli överhettad. Håll den därför i skuggan den varmaste tiden på dygnet och låt hunden bada och få tillgång till extra vatten. Även en hund kan bli bränd av solen. Det kan man se på nos och öron. Detta gäller mest nakenhundar eller de som har gles päls men även yorkshireterrier som inte har underull. På apoteket kan man köpa Helosansalva för djur som innehåller solskyddsfaktor 8. Det är helt ofarligt. Det kan vara bra att skydda valpen/hunden ifall man åker båt där solen tar extra mycket. Vänj valpen så fort det är möjligt så den blir sjövan. Även hundar kan bli sjösjuka. Sjösjuketabletter kan du få på recept via din veterinär.

SÄKRA VALPEN 
Glöm ej att använda flytväst på din hund, helst med handtag. Har du dessutom en valp som är nyfiken får du under inga omständigheter lämna den ur sikte. Använd sele och en kortare lina för att säkerhetskoppla valpen. Linan får inte vara för lång så den trasslar in sig. Ett vanligt halsband skulle kunna strypa valpen ifall den faller över bord.