Tandvård

På den tiden Zoi var valp var Agria det enda hundförsäkringsbolag där man kunde teckna en extra tandförsäkring innan valpen fyllt 4 månader. Det ingår korrigering av bettfel och även om mjölktänderna inte lossar innan de permanenta tänderna kommer upp. Så hände det för Zoi. Vi fick dra fyra mjölktänder och var glada att vi hade den här speciella försäkringen.

Agria Hundras Extra och Agria Hundrasförsäkring ersätter för traumatisk fraktur på permanent tand och vissa tandsjukdomar. .Inget försäkringsbolag ersätter vid tandsanering och utdragning på grund av dålig tandstatus. Jag har alltid fått snabb hjälp vid ersättning av övriga veterinärbesök. Jag har 60 000 kronor i maxbelopp men ångrade att jag inte teckna 120 000 kr. När hunden är äldre så kan man lätt komma upp i astronomiska summor. Ultraljud och operationen. Jourbesök på kväll och helg. Eventuellt övernattning på djursjukhuset.

 Lägg undan en buffert inför veterinärvård. Även om du har en försäkring så måste du upp till 3000 kr innan självrisken gäller. Yorkshireterriern är förhållandevis en frisk ras förutom att de har dålig tandhälsa. Var noga med tandborstningen. Men oavsett den så kommer den att drabbats när hunden kommer upp i åldern att få dra tänder. Sist drogs 14 tänder ur Zois mun och en kostnad på 17000 kr. Dålig munhälsa ersätter alltså inte försäkringen.


Tändernas skötsel

Eftersom yorkshireterriern är känd för att ha dålig tandstatus måste man sköta tänderna på ett korrekt sätt från början. Ett av de vanligaste tandproblemen hos hundar är tandköttsinflammation som orsakas av den osynliga tandstenen. Det märks oftast på att hunden har haft dålig andedräkt under en längre period. Till slut börjar tandköttet blöda och i värsta fall slutar hunden att äta eftersom det föreligger smärta av att tugga. Tandsten är beläggningar av matrester och bakterier som sedan bildar plack.

Ny forskning visar även att en dålig munhygien har samband med många andra inre sjukdomar. Många ger upp efter ett tag när det gäller tandvårdsskötsel.. Det kan kännas så frustrerande att få in en tandborste i en envis yorkshireterriervalp. Ju äldre valpen blir och när den kommer in i åldern då den vill testa dig kan det vara en kamp att hålla en sprattlande eller nafsande hund i knät.

Ge inte upp! Du kommer att ha igen det längre fram. En dag är valpen stor och har funnit sig i att få tänderna rengjorda. Ta för vana att borsta valpens tänder regelbundet vid samma tid så får du snabbt in rutiner. Det finns olika typer av hjälpmedel. Lämpligast att använda är en putsduk eller barntandborste. En dubbelsidig tandborste borstar på båda sidorna av tänderna.

Det finns speciell framtagen hundtandkräm. Använd inte tandkräm för människor som innehåller flour och är giftig! Det är angeläget att komma åt bakre delen i käken eftersom maten ofta fastnar där.Var mera noggrann att borsta utsidan än insidan på tänderna eftersom det är där den mesta av placken sitter. Som ett komplement till tandborstningen finns det tuggleksaker som reducerar plack och tandsten samt motionerar käkarna till exempel dentastix.

De är utformade för att komplettera tandborstningen men ska absolut inte ersätta den. Tänk på att ge valpen platta (pressade) tuggben eftersom de med knut på kan fastna i halsen. Dentastix ska ges med måtta och efter att valpen är fyra månader..Se till att tuggbenen är gjorda av bra råvaror och helst från Norden så minimeras riskerna att valpen får i sig dåliga ämnen. Att tugga är bra för tänder och tandkött, minskar tandsten och dålig andedräkt.

Dessa tuggben finns i olika storlekar och utföranden som passar en liten hund. De blir inte kladdiga och fastnar inte i mustascherna.
Vet Aquadent blandas i hundens dagliga dricksvatten och motverkar plack och avlägsnar tandsten. Sägs även hjälpa mot dålig andedräkt. Rekommenderas av veterinärer. Även bra att låta hunden tugga på märgben då och då.

Nästan 80 procent av alla hundar över två år har problem med tandsten. Det är vanligt att man söver en hund när man tar bort tandsten. Det är alltid en risk att söva en hund och speciellt en äldre. Se därför till att sköta valpens tänder från början så kanske det kan räcka med att ta tandsten med narkos vartannat år. Viktigt är då att man kontrollerar hundens tänder med jämna mellanrum hos en veterinär.

Proffsen rekommenderar Plaqueoff animal, ett medel som innehåller alger. Det ska skydda mot dålig andedräkt och tandsten. Redan inom 24 timmar bildas plack som sedan stelnar och bildar tandsten. Kliniskt testade ishavsalger har processats och malts sönder till kulor. Blandas i fodret och via matsmältningen tas ingredienserna upp i blodet som sedan genom saliven gör så att tandstenen löses upp som man lätt kan skrapa av. Efter ett par veckor har hundägare berättat att medlet gjort nytta.
Det är en ren naturprodukt och finns att köpa hos veterinärer eller fackhandeln.

Att vänja hunden vid tandborstning

1. Låt din valp bekanta sig med tandborsten genom att få tugga lite på den. Det är ingen fara att den ska tro det är en leksak och bita i den i tid och otid. Det är bara en snabb övergång så inte valpen ska bli rädd att få ett föremål stoppat i munnen. Applicera ca 1 cm tandkräm på tandborsten, ungefär som anvisningarna på tuben beskriver. Överdosera inte eftersom den annars kan orsaka skada.

2. Sitt antingen på golvet eller på en bekväm plats. Se till att ha bra ljus. Ta valpen i ditt knä. Passa alltid på att undersöka valpens tänder. Kontrollera att inte tandköttet blöder. Känn med fingret uppe i gommen så inget främmande föremål fastnat. Tala med lugn röst och klappa din hund och uppmuntra den att slappna av.

3. Lyft försiktigt upp valpens överläpp och dra försiktigt ut den sidan som är närmast dig och börja gnugga de bakre tänderna med cirkelrörelser på samma sätt som du borstar dina egna. Glöm ej att massera tandköttet försiktigt.

4. Arbeta dig runt munnen, från ena sidan till den andra. Gnugga i första hand utsidor samt tuggytor. (Kommer du åt så ta även insidan). I början får du vara snabb med borsten så inte valpen tröttnar. När du borstat övre raden i käken går du vidare till underkäken och gör på samma vis.

OBS! Djurförsäkringen täcker inte sjukdomar som tandlossning och behandling av tandsten.