Pälsskötsel 

HÄR FÖRBEREDS det inför kloklippningen. Hon känner på sig vad som är i görningen

VAD HAR ZOI i blicken på mån tro? Hos fotografen Peter.

SNART VÄNTAS bad och pälsskötsel.

PÄLSSKÖTSEL
Ta för van att ha daglig kontroll genom att känna på kroppen. Det är inte bara tovor som man undersöker utan du kan lätt hitta fästingar eller upptäcka eventuella hudproblem. Det är lika viktigt att kolla igenom tassarna. Glöm inte att klippa håret som växer mellan tårna och under trampdynorna. Undersök så det inte bildats sprickor. Smörj in undersidan på tassarna innan natten så hinner salvan gå in. Genom att yorkshireterriern inte fäller päls kan man lätt tro att den inte behöver borstas. Men det är minst lika viktigt att kamma igenom pälsen för att just hålla rent från tovor. Områden på hunden som lätt tovar ihop sig är bakom öronen, i ljumskarna och armhålorna. Tänk på att inte glömma magen och där halsbandet sitter. Om man tar för vana att se över tassar, klor, öron och tänder kommer din lilla älskling må gott.


BAD
Redan efter fjorton dagar kan du bada din valp. Det är bra om du låter den acklimatisera sig först i hemmet. Det kan vara småläskigt när man är en liten valp att utsättas för vatten i ett stort badkar. Många använder en liten balja eller handfatet i början. Vill du duscha eller bada valpen i badkar kliv själv i för att skona din rygg och slipper stå böjd. Du har även bättre kontakt med valpen. Glöm ej halkskydd så valpen står stadigt. Vattnet får inte vara för varmt. Använd din underarm för att känna av den rätta temperaturen. Ha därför ingen stark vattenstråle så att du skrämmer valpen




Michael Halle Halén har illustrerat några av de tecknade bilderna. Påminnelse om yorkens snabba framfart. Liten och tuff gillar att utmana så var uppmärksam på alla hyss.  

VATTENKANNA 
Använd en vattenkanna
under invänjningen, så småningom kan du använda duschen. Viktigt att du känner rätt temperatur. Det mäter du på din underarm. Börja försiktigt att duscha tassar och underredet så den vänjer sig. Yorkshireterriern behöver mer regelbundna bad än de flesta raser. Det beror visserligen på vad man utsätter pälsen för. Är man ute i skog och mark eller tränar i viltspårning behöver rasen badas varje vecka. Under vissa perioder på året är det smutsigt med regn och rusk. Under vintertid kan vägsalt fastna mellan trampdynorna och då är det extra viktigt att duscha tassarna. När det gäller pälsen, var alltid noga med att borsta och kamma den fri från tovor innan badet. Det är svårare att trassla upp knutar på en blöt päls. Under fästingsäsongen kammas pälsen igenom med luskam.

AKTA ÖGON

Först blöter jag ner kroppen helt och sist huvudet. Akta ögon och öron! Se till att du använder kvalitetsschampo och balsam. Massera sedan in schampot skonsamt i pälsen. Därefter kramar du pälsen och gnider på utsidan av öronen. Skölj av allt skum efteråt med ljummet vatten. Glöm inte att duscha av tvålresterna under magen och runt könsregionerna. Ta sedan balsam för att pälsen lättare ska kunna redas ut. Klapptorka försiktigt med en torr frottéhandduk. Kläm igenom pälsen så den inte trasslar sig.


TORKNING

Byt gärna till en torrare handduk. Här är ett bra tillfälle att klippa klorna då de är lite mjukare efter badet.(Nu lyckades jag aldrig klippa klor på Zoi så det görs hos en hundbutik. ) Låt aldrig din hund självtorka. Använd en hårtork för att föna pälsen helt torr. Tänk på att den inte får vara het. Börja på den svagaste styrkan och håll fönen en bit ifrån. Blås aldrig direkt mot nos, ögon och öron. Det här är ett svårare moment då man ska hålla i valpen och samtidigt föna och borsta pälsen. Det finns stativ att köpa. Tänk på att bada valpen på kvällen, efter att du varit ute med den en sista gång så den inte blir fuktig och kall. Speciellt under vintertid. Du bör dagligen duscha eller tvätta tassarna och under buken.


Efter bad och pälsvård är det skönt att ta igen sig.

Såklart man ska vara snygg i håret. Vi kör med K9 Competition Aloe vera schampo. Mycket bra för pälsen.  Efteråt, Nano Mist balsamspray.

Använd bra produkter vid pälsvården. Är pälsen korthårig vilket jag har föredragit eftersom Zoi aldrig blev en utställningshund så har utredning av pälsen varit enkel. Finns bra balsamspray som man efter badet sprejar på pälsen. Sax för trimning och frisering av pälsen. Det är bra att ha en sax med rundade hörn så man inte sticker hunden när man ansar pälsen runt tassar, öron och nos.

Kvalitetsborste. Äkta svinborst med gummibotten. Från 88 kr. Borstarnas Rolls-Royce 420 kr och uppåt.

Kam. Kan vara bra att ha olika grovhet. Finare för att kamma nos och runt ögon. 

PÄLSSKÖTSEL KORT HÅR

I början visst jag inte om jag skulle ställa ut Zoi en gång. Lät därför pälsen växa. Jag vågade inte klippa eller underhålla pälsen med risk att jag skulle förstöra. Idag har jag vågat experimentera. Klipper henne själv. Jag har aldrig gått till en frisör. Det kan man väl göra första gången. Ska du ha en sällskapshund så anser jag att det inte är nödvändigt att gå till en professionell trimmer. Så småningom lär du känna din hund och päls. Finns nog ingen annan än du som vet hur du vill ha vovven. Dessutom är hunden trygg med dig om du inte skulle ha turen att få hem någon. Jag har en vanligt frisörsax och en stålkam. Börjar ofta vid tassarna när hon ligger på rygg i mitt knä. Klipper uppåt vid nederdelen av benen. Ställer henne på ett bord på en halkskyddsmatta. Lämna aldrig hunden utan uppsikt. Sedan tar jag runt ögon och nos. Akta ögonen, hunden kan rycka till. Sedan formar jag huvudet och klipper. Det kan vara ovant i början. Klipper även runt anus och vulva då det lätt fastnar där.

LÅNGT HÅR

Allteftersom veckorna går växer valpens päls. Att reda ut tovor kan vara smärtsamt speciellt om det tar långt tid. Tänk på att hålla pälsen kort runt magen och analöppningen så inte smuts fastnar. På hanar är det viktigt att duscha och ansa runt könsorganet. Det gäller att ha ett bra bord som står stadigt. Låt hunden få stå på en halkmatta så den inte glider med sina tassar. Dela på pälsen bit för bit. Ett tips är att sedan börja med tassarna och gå uppför. Dra försiktigt från botten och utåt med jämna drag. Jag använder alltid en borste för att karda ut pälsen.

Finns det då tovor tar jag försiktigt kammen och försöker snirkla upp dessa knutar. En del föredrar att börja med topparna. Då befriar man knutarna längst ut på hårstråt. Det blir lättare att reda ut trasslet genom att successivt gå uppåt. Dra med lugna tag. Borsta sedan medhårs, rakt ner, sida för sida. Ta sedan bröstet, magen, hakan och försiktigt runt ljumskar och armhålor, till sist öronen och huvudet. Vill du att den ska ha långt hår uppe på huvudet bör du hålla håret bundet i en tofs.

Yorkshireterrier har trånga tårkanaler och är därför extra känsliga om det kommer in hår eller skräp i ögonen. Ta håret från den yttre ögonvrån och för sedan ihop det i en vinkel mot hjässan. Gör samma sak på andra sidan och avsluta med att samla ihop alltsammans i snodden. Använd latexsnoddar. Satsa alltid på kvalité när det gäller pälsvårdsprodukter. En del kammar och borstar av sämre sort blir lätt statiska. Mässing blir till exempel inte lika statiskt. Ibland kan det vara lättare att reda ut en trasslig päls genom att ta en sprayflaska blandat med vatten och lite balsam. Men vät inte pälsen för mycket. Då kan det istället trassla ihop sig ännu mer.

Att rulla runt är roligare. Är det en hund eller en mopp 

Är det fredagsmys eller lördagsgodis. Gissa det ni!