Var påläst

STÄLL FRÅGORNA
DET ÄR SVÅRT att stå emot en valps busiga blick eller vädjande ögon. Trots att du tilltalas av den oemotståndliga charmen måste du se hur valpen mår. Se om den har ljusa och klara ögon. Det gäller förresten alla raser och djur. Titta även hur pälsen och huden ser ut. Du måste dessutom kontrollera hundens öron. Var säker på att de är rena och inte infekterade. Hundens trampdynor ska vara relativt mjuka och rena. Är dessa spruckna och torra är det en varning att valpen har misskötts. Titta även så att inte valpen är underviktig för det kan vara ett tecken på sjukdom. Notera även hur valpens ansiktsuttryck och svans ser ut.
NORMALA VALPAR mellan 7 och 12 veckor är nyfikna och glada. De springer fram för att hälsa, hoppar och skuttar. Sätt dig på golvet och studera hur de uppför sig mot varandra om det finns flera i valpkullen. Be uppfödaren ta ut den tilltänkta valpen i ett ensamt rum tillsammans med dig. På så vis kan du se hur den beter sig utan sina syskon. Ibland kan en valp verka tuff tillsammans med sina syskon för att lugna ner sig när den är ensam. Om du har möjlighet, besök uppfödaren eller kenneln flera gånger så du inte begår misstaget att köpa "fel" vovve som just då verkade så kelig den lilla stunden. Precis som hos människor har även hundar sina dagar.
DET HÄNDER IBLAND att vissa uppfödare vill att man ska tinga en valp över telefonen och då ge en handpenning som man inte får tillbaka ifall man ångrar sig när man väl träffar valpen. Se upp för den sortens avtal. Att lämna deposition är en annan sak. Vissa köpare tingar valpar och så dyker de inte alls upp. Det är både oansvarigt och oacceptabelt då uppfödaren fått avsäga sig valpen till en annan köpare för att personen skulle komma.
OM DU TILLHÖR de personer med beslutsångest så får du förlita dig på att din uppfödare kommer med goda råd vilken valp du ska välja. Det kan ju hända att du inte hittar din valp på nära håll och då kan det vara en omöjlighet att åka 50-60 mil fram och tillbaka för att bekanta sig med sin valp. Då är det extra bra om du skapar en bra telefonkontakt eller att regelbundet mejla så du får lära känna valpen genom uppfödaren.
UPPFÖDAREN kan skicka bilder och berätta om valpens utveckling och hur den växer. Bygger du upp tilliten med kenneln så behöver det inte finnas anledning till oro. Förhoppningsvis har du redan nu insett hur viktigt det är att ha en bra dialog med uppfödaren. Den bästa meriten som en uppfödare kan få är rekommendationer från andra köpare. Glöm inte att det är nu som jobbet börjar genom att forma valpen till att bli den hund du vill ha.


Snön kan vara mycket rolig för en valp. Här var det nog på vårkanten.

Trots att världen är stor så tror valpen också att den är det. Nyfiken på allt!
TIDSPERIOD ATT KÖPA VALP
SOMMARPERIODEN lockar de flesta att skaffa hund. Dels kan man planera sin semester,
dels är det ljust både på morgonen och om kvällen när man ska
ut. Valpen fryser inte och det gör att den blir rumsren snabbare.
Naturligtvis måste du vara klar över att du absolut inte bör
skaffa en valp om den ska vara ensam hemma.
Du behöver vara ledig så mycket som möjligt. Nu
föds inte alla valpar samtidigt då tikarna har sina individuella
löpperioder. Det
finns även bestämmelser och riktlinjer för de professionella
kennlarna att följa då man inte bör låta en tik vara dräktig mer
än en gång per år. Att skaffa en valp när det är som mörkast på
året behöver inte alls vara till nackdel.
DET HANDLAR om planering och är man fler i familjen kanske man kan lägga
sina ledigheter så de överlappar varandra. Någon behöver kunna
vara hemma den mesta tiden de första månaderna, helst ännu längre.
Valpar under sex månader får bara lämnas ensamma kortare stunder.
Det finns hunddagis som alternativ när den är större. Om man
skaffar valpen på hösten eller vintern är det förstås kallare än
sommartiden. En yorkshireterrier saknar underull. Sätt på valpen
ett täcke om du märker att den fryser. Tänk på att vara ute
kortare stunder. Man får dock räkna med att en liten valp kanske
inte är road av att vara ute när det regnar. Därför får man vara
medveten om att det tar tid för valpen att bli rumsren.
ÄNDÅ FINNS DET faktiskt en hel del positivt på vintern. Om snön ligger som ett vitt täcke är det svårare för valpen att hitta otrevliga saker att tugga på. Är valpen större kommer den säkert med förtjusning hoppa och rulla runt i snön. I alla fall då det inte är de kallaste dagarna. På vintern finns det heller inga blommor och insekter som kan locka, där valpen glömmer sitt egentliga behov; att kissa. Den är dessutom lite större då våren och sommaren kommer. Med tanke på fästingar har den hunnit växa till sig innan man introducerar antifästingmedel.