YORKSHIRETERRIERN i alla lägen

Skälla

Ryktet säger att yorkshireterriern skäller i tid och otid. Visserligen kan det ryktet ha sina skäl eftersom hundägare till mindre hundar kanske är mer benägna att ta upp sin hund istället för att stärka upp valpens självförtroende och låta den bekanta sig med "faran". Vid möten på gatan kan det vara oerhört frustrerande när din hund börjar skälla. Den kan skälla på en barnvagn, en annan hund eller en människa som går förbi. När man passerat fortsätter hunden att skälla. Den hör sitt eget skall och vill svara. Blir en ond cirkel. Ibland kan det vara lättare att i början avdramatisera och gå över till andra sidan gatan eller vända om på förhand vet att hunden kommer inte att sluta skälla.

Ett annat fel är att tro att en liten hund inte behöver samma stimulans som en större hund, vare sig det gäller motion eller mentalt. Den lär sig på det viset att skälla för att få uppmärksamhet. Man får ändå inte glömma bort att hundskall är ett sätt för hundar att kommunicera på och tillhör deras natur. Eftersom hundskall är normalt för hundar är det bra att du förstår orsakerna bakom deras skällande så du kan rätta till det. Dessutom är yorkshireterriern en terrier som är känd för att ha vaktinstinkt. Vilket också kan märkas när det ringer på dörren. Likadant här får man med beröm och godis träna bort mönstret.

Hur får man på bästa sätt tyst på en skällande york? Det finns naturligtvis olika sätt att öva kommandon på. Direkt när valpen tystnar slänger man iväg godis åt motsatt håll och berömmer. Det är viktigt att man använder berömmet i närtid så fort hunden drar in andan och det är tyst. Säg ordet "duktig"! En del anser att man ska ignorera när valpen skäller. Man gäspar och nonchalerar hundens beteende. Risken är att den kan skälla ännu högre. Din hund vill att du uppmärksammar det som den vill varna för.

Om du väljer att ignorera, ta upp valpen så fort den slutar att skälla och gå till fönstret eller dörren för att visa att du uppfattat budskapet. Det kan nämligen räcka att man förflyttar hunden till en annan plats så den kommer av sig med att skälla. Du får absolut inte bli vansinnig eller tappa humöret om din hund inte tystnar. Det stegrar bara skallet och gör den nervös och stressad. Slå aldrig valpen! Då förlorar den både förtroende och respekten för dig.

Om du nu får en york som inte gillar hundgodis får du locka med annat, t. ex. pyttebitar av frikadeller. Du måste avsätta en hel dag iför denna träning. Vara beredd inför möten som dyker upp. Hundar har hörsel. Det gäller även små yorkar. Du måste långt innan upptäcka det som stör hunden. Få ögonkontakt med den. Använd gärna ett "Tss"- ljud. Och när den tittar på dig, in med godiset i munnen. Säkert kommer din hund sluka biten för att snabbt göra en ansats att skälla på nytt. Det gäller för dig att vara snabb. Nytt "Tss"-ljud, ögonkontakt och belöning med godis. När föremålet passerar kan du ha turen att din hund fokuserar på dig och din belöning så den kommer av sig med att skälla.

K
om ihåg! Rom byggdes inte på en dag. Det är viktigt att du inte stressar upp dig inför dessa möten. Om inte du inte klarar av att behålla lugnet så låt hunden skälla. Höj inte rösten. Framförallt, ryck inte i kopplet! Det kan finnas en grund till varför man inte får slut på en hunds okynnesskällande. Det gäller att komma till roten med det om blivit ett problem. Ibland kan man ta hjälp av s.k. antiskallhalsband som utlöser ett doftspray av citronella när hunden skäller. Citronella skadar inte din hund och är ett naturligt ämne. Det tar inte lång tid för hunden att förstå kopplingen mellan sitt skällande och doften.

Vem tusan gömmer sig i rocken när husse kommer hem?

Hos fotografen Peter Engmalm i juni 2011. Zoi är åtta månader och väldigt skeptisk framför kameran

ATT LIGGA STILLA när man vill busa är ingen bra kombo.

OM JAG SKA SITTA fint så ro hit godiset!

ALLTSÅ, HUR LÅNG tid tar det här då?

VA? SKULLE JAG stå upp nu?

NU BÖRJAR jag bli trött på det här. Jag vill gå hem!